قبلا در مورد تکنولوژی، کتابهایی پیشنهاد داده بودم؛ مثل کتاب اینترنت با مغز ما چه میکند؟ و یا کتاب گزینش تکنولوژی از دریچه بینش توحیدی و همچنین احساس میکنم که از کتابهای مینیمالیسم دیجیتال و کار عمیق هم برایتان حرفهایی زده باشم -پستهایش را پیدا نکردم!- به هر حال در این دوران که بعضیها میگویند از عصر اطلاعات و انفجار اطلاعات گذشتهایم و به عصر ضد اطلاعات -اطلاعات دروغ- رسیدهایم این قبیل مباحث در غرب زیاد مورد بحث و توجه است. و البته خوب طبیعی است که آنها که زودتر به این تکنیکها دستیافتهاند، زودتر هم با معایب و مشکلات آن برخورد داشته باشند؛ امّا اینکه ما این مشکلات را همین حالا نمیبینیم و گمان میکنیم که باید خودمان به مشکل برخورد کنیم تا بعد در مورد آن تصمیم گیری کنیم، جای بسی تعجب است! چرا که از طرف دیگر میگوییم که باید تکنولوژی را از غرب بگیریم و در نگاه افراطیتر میگویند که باید مدرنیته را از غرب بیاوریم. و اصلا متوجه مشکلاتی که مدرنیته پدیدآورده است نیستند.
مستند معضل اجتماعی هم از این قبیل مباحث است که شدیدا شما را به تماشای آن توصیه میکنم. از نان شب آن را واجبتر میدانم. حال خود دانید. البته در مورد این مستند باید این را بگویم که ریتم تندی دارد و از آن دسته فیلمهایی نیست که بشود با لم دادن جلوی تلویزیون و احیانا تخمه شکستن تماشا کرد؛ بلکه باید به صفحه نمایش میخکوب شد. تا بهحال چندین مستند درباره جنبههای مختلفی از تاثیرات منفی فضای مجازی به خصوص شبکههای اجتماعی و سوشال مدیاها بر روی زندگی انسانها ساخته شدهاند، اما هیچکدام اینقدر کلی به موضوع نگاه نمیکردند.
هر چند این مستند را نتفلیکس که یک شرکت رسانهای حامی دموکراتهاست یا بهتر بگویم دموکراتها این شرکت رو حمایت میکنند و این مستند کاملا در جهت برآوردن یک هدف سیاسی و به قصد تخریب ترامپ تهیه و تدارک دیده شده، اما فارغ از این مسئله مشتمل بر محتوایی متنی از زیست امروز آمیخته ما با شبکههای اجتماعی است. اگر هم میگویید به این شدت هنوز در جامعه ما زیست آمیخته با شبکههای اجتماعی وجود ندارد که البته من تا حدی منکر هستم ولی باز هم میگویم باشد، این فردای ما را نشان میدهد. فردایی بسیار نزدیک که شاید بهتر است بگوییم بعداز ظهر یا شب ما را نشان میدهد. و آنچه ما در پیش داریم دیگرانی آن را تجربه کردند. البته در خود همان غرب هم آن چنان این تفکر رواج پیدا نکرده است و در حد گفتمان باقی مانده است و هنوز راه در پیشرو دارد تا به خواسته جمعی و انقلاب برسد.
برای مطالعه بیشتر و بهتر در مورد این مستند به این مقاله از روزنامه فرهیختگان نگاهی داشته باشید. هر چند میدانم اگر مستند را تماشا کردید آنچنان در بهت فرو میروید که ناخواسته به سمت این مقاله کشیده میشود تا کمی بیشتر از آن بدانید. امّا به هر حال اگر هنوز تحریک به تماشای این مستند نشدهاید، این مقاله را بخوانید.
و سخن آخر اینکه اگر این مستند را دیدید به این نکته هم توجه داشته باشید که چه کسانی این مستند را ساختهاند و چه کسانی این حرفها را میزنند؟ توجه داشته باشید که سنتگرایان نیستند که این مستند را ساختهاند بلکه این مستند با پشتیبانی دموکراتها ساخته شده است. یعنی خودشان میگویند که چه بلایی بر سر جامعه بشریت آوردهاند.
در پایان خواهشم از دوستانی که این مستند را دیدند -چه بعد از این پست و چه بعدا- این است که حتما نظر خودشان را برای من هم بفرستند. برایم مهم است. ممنون!
سلام.
من هنوز مستند را ندیدم. طبیعی ست هر پدیده ای مزایا و معایب خودش را دارد. منتها در سیستم های بسته که اطلاعات بصورت گزینشی و انحصاری و تنها از طریق یک تریبون به سطح جامعه تزریق می شود، وجود چنین تکنولوژی و شبکه های اجتماعی واقعا ضروری و مفید است. یعنی مزایای آن برای مردمی که در چنین سیستمی زیست می کنند به مراتب بسیار بیشتر از معایب آن است.