فریضهها و واجبات اسلام یا زمان دارند یا نه؛ از جمله آنها که مقید به زمان نیستند اطعام فقیر است. و واجبات زمان دار هم به فوری و غیر فوری تقسیم میشود. واجب فوری مثل جواب سلام دادن و یا سجده واجب هنگام شنیدن آیات سجده دار؛ که به تاخیر انداختن آنها جایز نیست.
و قسم دیگر که واجبهای وقتدار غیر فوری هستند؛ مانند نمازهای پنچگانه یومیّة؛ که در محدوده زمانی خاصی باید ادا شود، و بهترین وقت آن اول وقت است؛ که البته بعضیها آن را به تاخیر میاندازند و بعضی افراد هم بعد از وقت قضای آن را میخوانند و البته هم بعضی هستند که اصلا کاری به این کارها ندارند که اول وقت بخوانند یا آخر وقت و یا قضای آن را بجا بیاورند.
خوب واجبات که تنها به عبادات فردی اختصاص ندارد، واجبات اجتماعی هم داریم، ما که حداقلی به دین نگاه نمیکنیم و قائل به جدایی دین از سیاست نیستیم!
نمونهای از واجب اجتماعی و سیاسی که در طول تاریخ داشتیم، کمک به قیام حضرت امام حسین علیه السلام است؛ که عدهای اول وقت از حرکت امام از مدینه همراه امام علیه السلام بودند و ایشان را یاری کردند، عدهای هم در وسط راه نه اول وقت به یاری امام شتافتند، همچون حر .
و البته که عدهای هم از مسلمانان اهمیتی به این موضوع ندادند و سرسری از این مسئله گذشتند و اصلا بنای یاری نداشتند، مانند آنهایی که اصلا بنای خواندن نماز را ندارند.
اما عدهای هم کارشان به بعد از وقت کشید، مانند توّابین؛ که الحمد الله به برکت سریال مختار فضای ذهنی آشنایی نسبت به آنها وجود دارد. البته نمیگویم کارشان درست بود یا غلط، چون برای قضای نماز خارج از وقت ما امر دوباره از شارع داریم، امّا آیا قیام و حرکت توابین نشأت گرفته از امر امامشان بود یا میخواستند وجدان خود را راحت کنند؟ من تاریخ را بررسی نکردهام!! کسی میداند به من هم بگوید؟؟
#قیام ۱۹ دی هم از این قبیل واجبات بود که مردم متدین قم این واجب را به موقع و اول وقت انجام دادند؛ که از جرقههای مهم برای پیروزی انقلاب بود.
پینوشت:
۱. و من هم آنچنان در ادای وظیفه وقت شناس نبودم و نوشتن این پست را به تاخیر انداختم.
۲. ۱۹ دی روز طلبه هم هست؛ این روز را گرامی میداریم!